Het TextielMuseum in Tilburg biedt bezoekers de kans om aan de slag te gaan in het TextielLab: een volledig uitgerust ontwikkelcentrum. Op de nieuwe state-of-the-art breimachine kunnen bezoekers vanaf 26 september 2020 hun eigen gepersonaliseerde designer sokken en sjaals laten breien. Voor de aftrap van deze nieuwe activiteit, die de naam Design Studio draagt, werkt het museum samen met Nederlandse productontwerper Bertjan Pot.

Samen met het TextielMuseum ontwikkelde Bertjan Pot een digitale applicatie, waarmee bezoekers in het museum hun eigen items ontwerpen met als thema ‘kleur’. Bertjan Pot: “Eén kleur is geen kleur. Voor mij gaat het pas over kleur als kleuren gaan mengen en contrasteren. Dit proberen we nu op deze innovatieve breimachine ook te doen.”

Design Studio
De Design Studio krijgt een vaste plek in het museum en bestaat uit drie verschillende ruimtes. In elke ruimte komt een andere fase van het designproces aan bod: inspiratie, ontwerpen en productie. In de eerste ruimte verkennen bezoekers de wereld van topontwerper Bertjan Pot en ze gaan aan de slag met een set ontwerpprincipes. Vervolgens bepalen ze in de ontwerpruimte het design door te spelen met kleuren. Ze vertalen hun ideeën naar een digitaal ontwerp op een van de werkstations. Dit ontwerp wordt verstuurd naar de breimachine, die live een volledig paar sokken bij elkaar breit. Inclusief de bedachte tekst. Bezoekers krijgen de creaties ingepakt direct mee naar huis. Ook kunnen ze een sjaal – die ze later opgestuurd krijgen – bij de Design Studio laten breien. Nu nog relevanter dan ooit, de Design Studio heeft het vizier gericht op de toekomst van fashion: fashion on demand, lokaal produceren zonder restafval en gebruik van duurzame garens. Kortom: geen overproductie en echt sustainable. Directeur TextielMuseum Errol van de Werdt: “Wij geloven in het principe ‘Wat ik hoor vergeet ik, wat ik zie, onthoud ik, maar wat ik doe, begrijp ik’. Het maakproces van mode en textiel is tegenwoordig vaak onzichtbaar en vindt plaats in fabrieken ver weg. We willen het maakproces weer inzichtelijk maken. Juist in deze tijd van overproductie zijn er nadelige gevolgen voor mens en natuur door de manier waarop textiel tot stand komt. Daarnaast krijgen bezoekers in de Design Studio een bijzondere ervaring, ze kruipen in de huid van de maker en ontwerpen hun eigen textiel.”

Bezoeker wordt maker
Uniek aan het TextielMuseum is dat bezoekers naast de tentoonstellingen en presentaties in het TextielLab live kunnen zien hoe textiel wordt ontwikkeld. Hier werken gerenommeerde makers zoals modeontwerper Jan Taminiau, de ontwerpers van Studio Job en architectenbureau OMA (Rem Koolhaas). Het museum wil naast de professionals ook de bezoekers de mogelijkheid bieden hoge kwaliteit designproducten te maken in het lab. In 2017 won het TextielMuseum de BankGiro Loterij Museumprijs. Naast de titel ‘Museum van het Jaar 2017’ ontving het museum een bedrag van €100.000, waardoor het museum deze droom nu kan realiseren.

Bertjan Pot
Voor deze eerste editie nodigt Bertjan Pot museumbezoekers uit aan de slag te gaan met het principe van kleur in textiel. Bertjan Pot werd bekend met zijn lampen ‘Random Light’ en ’Stairway to Heaven’ en de stoel ‘Random Chair’. Hij exposeerde onder meer in Museum Boijmans Van Beuningen en zijn werk maakt onderdeel uit van de collectie van MoMa New York. Bertjan Pot vindt inspiratie voor zijn werk in de wereld om hem heen. Door te experimenteren met nieuwe materialen of technologieën ontdekt hij originele nieuwe toepassingen die leiden tot innovatieve ontwerpen. Dit was voor het TextielMuseum dan ook de reden om hem te vragen om als eerste ontwerper voor de Design Studio aan de slag te gaan. 

Reserveren
Iedereen die aan de slag wil in de Design Studio kan vanaf 1 september vooraf een tijdslot reserveren via de website van het TextielMuseum.

Foto bovenaan dame: sjaal gemaakt in de Design Studio.
Foto man: sjaal gemaakt in de Design Studio.
Foto dame voor kast: sokken gemaakt in de Design Studio.