Het mag dan naar omstandigheden niet zo goed gaan met vakbeurzen maar in Keulen roept men in eerste instantie daar geen last van te hebben. Koelnmesse bestaat dit jaar een eeuw en grijpt deze gelegenheid aan om trots te melden dat er vorig jaar wereldwijd een recordomzet is geboekt van 416 miljoen euro.
Dit succes is volgens de beursorganisatie te danken aan de 67 beurzen die wereldwijd werden georganiseerd in 2023. Daarvan waren er 19 onder eigen vlag, 21 beurzen in opdracht van anderen en 3 bedrijfsevenementen in Keulen. Men is trots op 78 procent buitenlandse bezoekers. “Vorig jaar was een indrukwekkende comeback”, aldus Gerald Böse, CEO van Koelnmesse GmbH. Voorlopig staat de winstteller op 42 miljoen euro dankzij het ‘efficiëntieprogramma’ RECOVER25 (lees: bezuinigingen) en dit overtreft de verwachtingen van het bedrijf.
Er wordt een vergelijking gemaakt met de rampzalige pandemiejaren en in vergelijking daarmee steeg de omzet met meer dan 70 procent. Ja, allicht. In 2019 haalde de beursorganisatie de magische grens van 400 miljoen omzet en via 94,3 miljoen in 2020, 134,2 miljoen in 2021 en 240 miljoen in 2022 zit men nu voorlopig (want nog niet alles is geteld) op 416 miljoen. Geen slechte prestatie, dat zeker.
De ondernemers hebben Koelnmesse tijdens de moeilijke pandemiejaren gesteund. Ik was er altijd van overtuigd dat persoonlijk contact onmisbaar is in de beurzenbranche en de getallen van het afgelopen jaar bewijzen dit. Ik ben blij dat Koelnmesse de crisis zo goed heeft doorstaan. Dat komt door de enthousiaste medewerkers”, aldus Burgermeester van Keulen (en voorzitter van de Raad van Toezicht van Koelnmesse) Henriette Reker. Het aantal medewerkers van het beursbedrijf steeg met 1.106 in 2023 en ligt daarmee hoger dan voor de pandemie. Binnen Duitsland is Koelnmesse goed voor meer dan18.500 voltijds arbeidsplaatsen, niet alleen bij de beurs zelf maar ook in de handel, transport, logistiek, hotellerie en dergelijke. Dat is een niet exact meetbare constatering, maar dit terzijde.
Nog maar wat cijfers want daar houden ze van in Keulen: wereldwijd 67 beurzen met in totaal 37.800 deelnemers uit 126 landen en met meer dan 1,7 miljoen bezoekers in totaal uit 217 landen. Dit sterkt Gerald Böse in zijn oordeel dat vakbeurzen onmisbaar blijven. Maar de bijdrage van dochterbedrijf Koelncongress plus met name de internationale successen moeten verhullen dat het met veel grote beurzen in de Rijnmetropool zelf tobben blijft. Toch blijft de stemming opgewekt: “Alle grote Duitse brancheverenigingen waren er gewoon weer bij tijdens onze beurzen in Keulen. En daarom stijgt het aantal Duitse bezoekers ook weer naar meer dan 20 procent en dat verheugt ons allemaal”, aldus Oliver Frese, COO van Koelnmesse. “Er wordt ook gewoon weer verkocht tijdens de beurzen.”
Voor dit jaar kondigt het bedrijf evengoed aan verdere investeringen vooruit te schuiven naar 2040 en is men zich bewust van de economische tegenwind van dit moment. Het bedrijf gaat door met bezuinigen via het efficiëntieprogramma en heeft ook nog flink wat schulden af te lossen als terugbetaling van de overheidssteun tijdens de pandemie. Men rekent in Keulen voor 2024 op een totale omzet wereldwijd van 369,5 miljoen euro.